Tavuk çiçeği , tüm ticari kanatlı hayvan türlerini de içeren kuş türlerini etkileyen nispeten yavaş yayılım gösteren bir viral enfeksiyondur. Hem ıslak hem de kuru halde oluşur. Islak form, ağızda ve üst solunum yollarında plaklarla karakterizedir. Kuru biçim, kalın beneklere ilerleyen siğil benzeri deri lezyonlarıyla karakterizedir. Hastalık kuşun her yaşta, herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Solunum sistemi tutulumu ciddi olmadığı sürece mortalite genellikle fazla değildir. Depresyona, iştah azalmasına ve yetersiz büyüme veya yumurta üretimine neden olabilir. Kuştaki hastalığın seyri üç ila beş hafta sürer.
Virüs, doğrudan veya dolaylı temas yoluyla bulaşabilir. Virüs kurumuş kabuklarda çok dayanıklıdır ve bazı koşullar altında kontamine olmuş tesislerde aylarca hayatta kalabilir. Hastalık, çeşitli sivrisinek türleri tarafından bulaşabilir. Sivrisinekler, etkilenen hayvanlardan besledikten sonra enfektif virüsü bir ay boyunca barındırabilir. Enfeksiyon ortaya çıktıktan sonra, sivrisineklerin yanı sıra doğrudan ve dolaylı temas yoluyla sürü içinde yayılır. Kurtarılan tavuklar taşıyıcı olarak kalmazlar.
Tavuk hastalığı genellikle yavaş yavaş yayılır, bir sürü birkaç ay boyunca etkilenebilir. Tavuktaki hastalığın seyri üç ila beş hafta sürer. Etkilenen genç hayvanlar büyümede gecikirler. Yumurta üretiminde düşüş yaşarlar. Ağız veya solunum sistemi tutulumu olan her yaştan tavuklar yemek yemede ve nefes almakta güçlük çekerler. Hastalık kendisini bir veya iki yolla, kutanöz öksürük (kuru form) veya difteri öksürüğü (yaş formunda) gösterir.
Tedavisi yoktur ve koruyucu aşı yapılmaktadır. Koruyucu aşılama uygulandığında, altı ila on haftalıkken tüm tavuklar aşılanır ve kalıcı bağışıklık sağlar.
Resimdeki gibi genellikle, poks virüsü tarafından hasar gören konjunktiva mukozası, ilave kontaminasyon (koloni, Staphylococcus spp.) Ve komplikasyonların gelişimi için bir giriş kapısıdır.
NE YAPILMALIDIR?
ÇOĞUNLUĞA BULAŞMADIYSA TÜM SÜRÜYE POX AŞISI YAPILIR.