KANATLILARDA CRD
KRONİK SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU
NEDENİ: Mycoplasma gallisepticum’dur (MG). Mycoplasma gallisepticum öncelikle ticari üretimde tavukları ve hindileri etkileyen bir solunum yolu hastalığıdır; Ancak ördekler, kazlar, sülünler, tavus kuşu, bıldırcın ve bazı yabani kanatlı türleri de enfeksiyona duyarlıdır.
SEMPTOMLAR:
Solunum bozuklukları
Gözde akıntı, şişlik ve köpürme – köpük
Burun akıntısı
Balgam
Öksürük,
Hapşırma
Hırıltı
Yarı açık gaga ile zor nefes alma genellikle klinik bulgular olarak görülür.
Her yaştaki hayvanlar duyarlı olmasına rağmen, özellikle büyüme çağındaki hayvanlar daha çok yakalanırlar. Seconder enfeksiyonlarla beraber olunca daha şiddetli seyrederler.Bulaşma leteral veya vertical olabilmektedir. Leteral bulaşmada hayvanların hastalar ile teması önemlidir.Ayrıca damlacık enfeksiyonu tarzında da bulaşma olabilir.Bu tür bulaşmada kümesteki hayvanların hepsi hastalanır.Beslenme ve havalandırma yetersizliği ,ısıtma noksanlığı ,hayvanların sıklığı ve diğer stres faktörleri hayvanları CRD’ye karşı duyarlı hale getirir.
Tavuklarda kronik solunum sistemi hastalığı (CRD)
Hindilerde infeksiyöz sinuzitise neden olur.
CRD özellikle başta E.coli olmak üzere bakteriyel ve viral etkenlerle komplike olur. Böyle vakalar komplike CRD (CCRD) olarak adlandırılır.
Hastalık şiddetlendikçe İşaretler burun akıntısı ve köpüklü oküler akıntı ile başlar ve ardından infraorbital sinüslerin şişmesi izlenebilir. Şişkinlik o kadar şiddetli olabilir ki hayvanlar artık gözlerini açamazlar. Hastalık ilerledikçe, öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ortaya çıkabilir. Genelleşmiş depresyon, iştahsızlık, kilo kaybı ve yumurta üretiminde düşme sıklıkla ortaya çıkar.
UYGULAMA:
Hayvanlar aşılı ise içme sularına 7 gün VİTAVERM ve SALMOCOLİ verilir. Göz sorunu olanlara REMEDY DAMLA damlatılır.