Ayak tabanında şişme, bazen kızarıklık ve genellikle ayağın alt kısmında karakteristik bir siyah veya kahverengi kabuk ile karakterizedir. Tedavi edilmezse, enfeksiyonun diğer dokulara yayılması ve bu apsenin kemik şekline gelebilme riskinden ötürü ölümcül olabilir.
Pododermatitis, ayak cildi bir şekilde ele geçirildiğinde ortaya çıkar ve bakterilerin ayağı istila etmesine ve enfeksiyona neden olmasına izin verir. Tahriş olmuş bir cilt, bakterilere (örneğin: stafilokok) ayağa girmesini sağlar ve bu da pıhtı dolu bir apseye yol açar.
Bakterilerin giriş noktası ıslak, kirli altlıklardır. Burada gezen tavuklarda kesik, çizik, yaralanma ya da ayağındaki sivri uçlu ve tahriş olmuş bir alandan tavuk sistemine giren stafilokok bakterilerinin neden olduğu bir enfeksiyondur.
ilk aşaması, tavuk ayağının üstünde veya altında veya onun parmakları arasında pembe kırmızı kaba alanlarla karakterizedir.
İkinci aşamada kızarıklık, yaralar, inflamasyon ve enfeksiyon kendini gösterir. Söz konusu tavuk, yürürken ve tünekten inerken biraz acı hissedecektir.
Üçüncü aşamada, bu enfeksiyonun nihai ve en ciddi aşamasında, tedavi edilmemiş pododermatitis, koyu kahverengi-siyah bir kabuğa dönüşecektir. Çok ağrı verici bu durum, tavukların yürümek istememesine, ayağını hareket ettirecek ve baskı yapacak aktivitelerden kaçınmasını sağlayacaktır..
Basitçe söylemek gerekirse, pododermatitis, stafilokok bakterileri, tavuğun ayağındaki bir açıklık veya zayıf alan aracılığıyla bir tavuk bedenine girdiğinde ortaya çıkar. Bu tür bakteri toprağa bağlı olduğu için genellikle tavuk kümesleri, bahçeler ve çiftlik bahçelerinde ve çevresinde görülür. Genellikle, tavuklar onu her şeye yayarlar.
Çok yüksek olan tünek ve folluklardan inmek
Sert cisimler içeren altlıklar, kayalık alanlar veya sert zemine aşağıya doğru atlama
Uzun süre ıslak, kirli yerlerde dolaşmak
Ardından, stafilokok bakterileri açık yarayı istila ederek enfeksiyona neden olur.
Korunma için;
Tünekler yuvarlak olmalı, parçalanmış ve kaba parçalar bulunmamalı ve yaklaşık 40-46 cm yüksekliğinde olmalıdır.
Altlıklarını olabildiğince temiz ve kuru tutun.
Keskin nesneler ve tavuk ayağına potansiyel olarak zarar verebilecek cisimleri temizleyin
Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. İmkan olmadığı taktirde şu şekilde uygulama yapılabilir:
UYGULAMALAR:
- YÖNTEM: Sabun rendelenerek, suyla krem kıvamına getirilir.
Şiş ve kabuk olan kısımlara bolca koyularak, ince gazlı bezle sarılarak 3 gün bekletilir.
Bu esnada enfeksiyonun şiddetine göre antibakteriyel ilaç takviyesi de gerekli olabilir.
2. YÖNTEM:
Şiş kısma TİTANİUM enjeksiyon uygulanır. Eczaneden İHTİYOL POMAD alınarak şiş kısma bolca sürülüp, gazlı bezle yürümeye engel olmayacak şekilde sarılır. Bu uygulamaya 7 gün devam edilir.
Bu uygulamalarla düzelmeyen apselerin, cerrahi müdahale ile alınması gerekir. Özellikle apsenin kemikleştiği durumlarda, cerrahi müdahale kaçınılmazdır.