Enfeksiyöz Bronşit (IB), her yaştan ve türden tavukları etkileyen aşırı bulaşıcı bir viral hastalıktır.
Etken organizma, ağırlıklı olarak tavukları etkileyen Coronaviridae ailesinin tek iplikçikli bir RNA virüsüdür.
–Üst solunum yolunu,
-Dişi üreme sistemini etkiler ve
-Bazı suşlar nefrite (böbrek iltihabı) neden olur.
SEMPTOMLAR:
-Solunum Zorluğu
-Öter gibi boynu uzatma
-Göz, ağız ve burunda akıntı
-Öksürme – Hapşırma
-Ağızda ve soluk borusunda kazeöz tabakalar
-Yem alımında ve büyümede azalma
-Kuluçka çıkımında düşüş
-Boyunda bükülme
-Bacaklarda felçler
-Buruşuk ve/veya Yumuşak kabuklu yumurta
-Sulu Ak
Enfeksiyöz bronşit (IB) en bulaşıcı kanatlı hastalığıdır. Mikoplazmaya çok benzer belirtileri vardır. Ana fark, etkilediği tavuk sayısıdır.
Mikoplazma, sürüdeki birkaç hayvanı etkileme eğilimindedir, ancak IB birkaç gün içinde bütün sürüye yayılır. IB, yetişkin tavuklarda yumurtalık enfeksiyonları, solunum hastalıkları ve böbrek hasarına neden olur, bu da kırışık yumurta kabuklarına ve yumurta yumurtlamada azalmaya neden olabilir. Aynı zamanda tavuğun kalın albümin (beyaz) üretme kabiliyetini de etkileyebilir, bu da yumurtaların sulu beyazlara sahip olabileceği anlamına gelir. Ticari sürüler ve çoğu melezler aynı zamanda Newcastle hastalığına ve enfeksiyöz bronşite karşı aşılanır, ancak tüm aşılarda olduğu gibi tüm zamanlar% 100 etkili değildir (% 97-98).
Buruşuk yumurtalar tipik olarak, bir noktada enfeksiyöz Bronşit tarafından enfekte olmuş tavuklar tarafından meydana gelir.
Enfeksiyöz bronşitin kurtulanları bağışıktır ancak her zaman taşıyıcı olacaktır, tedavisi yoktur. Tavuklar iyileştikten sonra da taşıyıcıdır, ancak yumurtalar genellikle buruşuktur ve beyazlar suludur, çünkü yumurtalar kalıcı olarak zarar görür.
Etkilenen Türler: Tüm özellikle hindi ve tavuklar.
Semptomlar:
Civcivlerde: Nefes alma, öksürme ve hışıltılı solunum. Birkaç hafta sonra, bazen sinir sistemi sorunları – bükülmüş boyun, sarkık kanatlar, bacakları sürükleyerek yürüme ve felçler.
Enfeksiyonun klinik bulguları, hayvanın yaşına, konakçının bağışıklık durumuna ve virüsün virülansına bağlı olarak değişir. Civcivlerde, depresyon,kabarık tüyler ve ısı kaynaklarının yakınında toplanma, erken belirtilerdir. 24 saat içinde, solunum bulguları tipik olarak gözlenir ve öksürme, hapşırma, burun akıntısı görülebilir. Gözde akıntı mevcut olabilir ve sinüsler şişebilir. Yem yeme düşebilir ve sonrasında kilo kaybı görülebilir. Civcivler, 2 haftadan daha kısa süre içinde yumurtalıkların zarar görmesine ve bu da yaşamın ilerleyen saatlerinde yumurta üretim kapasitesinin zayıf olmasına neden olabilir..
Yetişkinlerde: Hırıltı, yeşil dışkı, yumuşak kabuklu yumurtalar veya yumurta üretiminde düşüş ve daha sonra, sinir sistemi semptomları bükülmüş boyun, sarkık kanatlar, bacakları sürükleme, ölüm. Bazen ölüm oranı özellikle soğuk havalarda çok yüksek olabilir.
6 haftalıktan büyük tavuklarda, işaretler benzer ancak genellikle daha az şiddetlidir. Yetişkinlerde, solunum işaretleri sadece gece tavukların normal olduğu zamanlarda gözlemlenebilecek kadar ince olabilir. Katmanlar halinde, yumurta üretimi% 50’ye kadar düşebilir (virüs suşuna ve serme süresine bağlı olarak) ve yumurtalar genellikle şekilsiz, yumuşak kabukludur ve sulu albüm içerir. Enfeksiyondan kurtulan tavuklar asla enfeksiyon öncesi yumurta yumurtlama seviyelerine geri dönmeyebilir.
Bulaşma:
Yem,su,materyaller ve insan arcılığıyla bulaşabilir,
Kuluçka süresi çok kısadır (18-36 saat),
Kümesler arasında çok hızlı yayılır(3-6 gün)
IB virüsü, enfekte olmuş kuşların burun atıkları ve dışkılarında bulunur. Virüs oldukça bulaşıcıdır ve tipik olarak, hayvandan hayvana, bulaşmış yem, su, ekipman ve diğer enfekte kuşlar ile doğrudan ve dolaylı temas yoluyla hızla yayılır. Bazı tavuklarda, iç organlar sürekli olarak enfekte olurlar ve virüsün aralıklı olarak dökülmesine neden olurlar. Bu taşıyıcılar, bilinmeyen kontamine olmuş personel yoluyla virüsün yayılma olasılığını arttırır.
SEMPTOMLARIN GİDERİLMESİ VE ANTİOKSİDAN ETKİLERİ NEDENİYLE SALMOCOLİ KULLANILMASI, MORTALİTENİN AZALTILMASINI SAĞLAMAKTADIR