İç Parazitler

Paraziter hastalıkların en önemli özelliği, genellikle hiçbir klinik belirti göstermeden (subklinik) kronik seyir göstermeleridir. Bu da paraziter hastalıklardan ileri gelen zararların fazla olmasına neden olmaktadır.

TAVUKLARDA SÜREKLİ İSHAL, YÜKSEK YEM TÜKETİMİNE RAĞMEN ZAYIFLAMA VE KURUMA, GELİŞME GERİLİĞİ, YUMURTA VERİMİNDE AZALMA EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİDİR.

AYRICA HAYVANLARIN DİRENÇLERİNİ DÜŞÜRDÜĞÜNDEN, PEK ÇOK HASTALIĞA ALT YAPI OLUŞTURUR. ÖYLE Kİ AŞININ DİRENÇLİLİĞİNE KADAR ETKİSİ OLDUĞU BELİRTİLMİŞTİR.

-Beslenmeyi bozarlar . Parazitler konağın besinine ortak olur, sindirimi engeller veya sindirilmiş besinlerin emilmesini güçleştirirler. Sürekli ishal, zayıflama ve kurumaya neden olurlar.

-Parazitler bağırsakta yer değiştirdiklerinde, ilk tutundukları yerdeki kanama bir süre daha devam eder ve kan kaybı artar. Bu da gaitada kan görülmesine neden olur.

-Engelleme (Tıkama) • Büyük boydaki bazı bağırsak parazitleri çok sayıda bir araya gelerek (toplu) bağırsak lumenini tıkayabilir. Bu da ölümlere neden olur.

Tavukları enfekte edebilecek birkaç farklı bağırsak paraziti türü vardır:

NEMATODLAR:

Yuvarlak kurtlar : Nematodlar olarak da bilinen yuvarlak kurtlar, vücutları kıl veya iplik gibi silindirik, halkalara ayrılmamış düz veya çizgili bir
kütikülaya ve tam bir sindirim organına sahip solucanlardır. Oldukça büyük (7 inç uzunluğa kadar) büyüyebilirler. Kanatlı hayvanların bağırsaklarında serbestçe yaşarlar, kısmen sindirilmiş bağırsak içeriğinden beslenirler.

İçme sularına MİTEOFF uygulanır.

Herhangi bir belirti görülmese de 3 ayda 1 uygulama yapılması tavsiye edilir. 

CESTODLAR:

Tenyalar: Tenyalar birkaç küçük segmentlerden oluşan düz bağırsak solucanlarıdır. Kanca benzeri ağızlıklarını kullanarak kendilerini kuşun ince bağırsağından bağlarlar.

Vücutları yassı, halkalara ayrılmış, olgun şekillerinde kirpik ve dikeni olmayan düz bir
kütikülla ile örtülmüş endo parazit yaşayan plathelminteslerdir. Olgun hâli bağırsaklarda
larvaları ise ara konakçının iç organları veya kaslarında yaşar.

ALBENDAZOL – PRAZİQUANTEL PREPARATLAR KULLANILIR.

SOLUK BORUSU PARAZİTLERİ - Syngamus trakea

Syngamus trakea, dünya çapında evcil ve yabani kuş ve kümes hayvanlarının nefes borusunda bulunan parazitik bir nematoddur. S. trakea küçük, parlak kırmızıdır (konağın kanının yutulmasından kaynaklanır), ‘y’ şeklinde bir görünüme sahip solucanlardır. Bu solucanlar kendilerini kanla beslendikleri tavuğun nefes borusunun mukozasına bağlarlar. Bu lenfoid nodüller, nezle trakeit ve zaman zaman sekonder lobar pnömoni gelişimi ile sonuçlanır. Yeterli solucan varsa, trakeanın kısmi ila tam tıkanmasına neden olabilirler.

Bunun sonucunda hayvan nefes alamaz ve BOYNUNU ÖTER GİBİ UZATARAK NEFES ALMAYA ÇALIŞIR.

Hapşurma-Ötme

İçme sularına MİTEOFF uygulanır.

Herhangi bir belirti görülmese de 3 ayda 1 uygulama yapılması tavsiye edilir. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir