Etken Salmonella pullorum’dur (GR.negatif). Sporsuz bir bakteridir. Somatik O antijenine sahiptir. Etken kontamine materyallerde ve dış ortamda 14 ay ,kümeste 3-3.5 ay, yemlerde 2 ay canlı kalabilir.
Salmonella Pullorum ile Enfeksiyonlar , ilk 2-3 haftada civcivlerde ve hindilerde genellikle çok yüksek ölüm oranına (potansiyel olarak% 100’e yaklaşmaktadır) neden olmaktadır. Yetişkin tavuklarda mortalite yüksek olabilir, ancak sıklıkla klinik bulgular yoktur. Kuruma-halsizlik-ishal ve ölüm şeklinde belirti vermeden ilerler.
Etkilenen hayvanların iştahı azalır veya tamamen yemden uzaklaşırlar. Ayakta durmakta güçlük çekerler ve halsiz, uyuşuk ve ilgisiz dururlar. Dışkıları belirgin beyaz- krem rengidir. Yapışkan ve parlaktır. Yer yer kahverengimsi katı kısımlar görülebilir. Arkalarında dışkı birikir. Kurumuş dışkı temizlenmezse ölümcül bir tıkanıklığa neden olabilir. Dışkılamak acı vericidir, bu yüzden dışkıladıklarında ciyaklama tarzı sesler çıkarırlar. Civcivler hızla zayıflar, nefes almakta zorlanırlar ve sonunda belirtiler ilk gözlendikten bir veya iki gün sonra ölürler.
- Yüksek ısı Yetersiz Havalandırma
- Enfekte Yemler
- Enfekte Su ve Yumurtalar
- Ziyaretçiler
- Fareler Yabani Kuşlar-Böcek ve Sinekler
- Bakımsız ve Pis Kümesler Yem Depoları ve Çuvalları
- Civciv ve Yumurta Taşımada Kullanılan Kaplar
- Kuluçka ve Makinaların Hijyenik Olmaması
- Makinada ve Kümeste unutulan ölü hayvanlar
- Daha da önemlisi, bakteriler yumurta yoluyla aktarılabilir, bu yüzden enfekte sürülerden alınan civcivler de enfekte olabilir.
- Pullorum hastalığından iyileşen bir tavuğun yumurtalarının üçte birine geçer.
- Civcivlere Uygun ısıyı Ayarlayın.
- Aşırı Sıcak ve Yetersiz Havalandırmadan kaçının
- Altlıkları Temiz Tutun
- Fare – Sinek – Bit gibi haşere ve yabani kuşları uzak tutun
- Sulukların altlığı ıslatmadığından emin olun
- İştahsızlık, depresyon
- Topallık, felç
- Beyaz, sarı,yeşil ve kahverengi ishal
- Tüy kabartma
- Tüylerin arka kısmında kirlenme.
- Solunumla ilgili belirtiler vardır (nefes darlığı, nefes almada zorluk) fakat sinir sistemine ait belirtiler görülmez.
- Ne kadar sıcak da olsa bir araya toplanma
- Dışkılamada zorlanma, dışkı birikmesi, ağlar gibi tiz ses çıkarma,
- İştahsızlık
- Zayıflık
- Yetersiz büyüme
- Nefes darlığı
- Körlük
- Eklemlerde şişme
- Titreme
İçme sularına ishal için 7 gün MOVER + SALMOCOLİ birlikte aynı suya koyularak verilir. Yeme sıvıyağ koyulur ve civcivlerin arkaları temizlenerek yapışmayı önlemek için sıvıyağ sürülür.
Haftada 1 veya 2 gün mutlaka PROBİO vererek sindirim sistemi korunur. İçme sularının hijyenini korumak ve kümes dezenfeksiyonu için DİSİNFECTANT uygulanır.