Civcivler için özellikle ilk 15 gün en kritik zamandır. Bu 15 gün içerisinde biraz daha fazla zaman ve emek isterler.
Bu dönemdeki herşey onların nasıl birer tavuk veya horoz olacağını belirler.
Civcivler yumurtadan çıkmadan veya satın almadan önce onlar için gerekli anakucağı ve kümes hazırlanmalıdır. Suluk, yem ve yemlik civcivlerin türüne göre temin edilir. Isı ve uygun altlık hazırlanır.
Civcivler için gerekli bu materyal ve şartları tek tek inceleyelim:
- Civciv kümesi – Civciv anakucağı: Havalandırması yetersiz veya küçük deliklerle sağlanan kutulardan uzak durun. Bunlar yeterli havalandırma sağlamadığı için içeride hamam havası denilen yüksek nem oluşturur. Bu da civcivlerde başta Salmonella olmak üzere pek çok hastalığa yol açar. Önü tel veya üzerinin en az yarısı açık olacak şekilde anakucaklarını tercih edebilirsiniz. Altlık olarak zemine kalın talaş, üzerine de plastik altlıklar koyularak daha temiz bir zemin sağlanabilir..
Örnek Anakucağı Modelleri
- ISI VE IŞIK: Etlik civcivler ilk hafta 35 derece sıcaklık gerektirirken, yumurtacı ve süs ırkları 32 derece gerektirir. Ardından her hafta ısı 2 derece düşürülerek 23 derecede sabitlenir. Işık ise civcivlerde ilk hafta 18-22 saat arası aydınlık olacak şekilde ayarlanmalıdır.
- YEMLİK VE SULUKLAR: Her 25 civcive 2 adet küçük boy (0,750 ml veya 1 lt) plastik suluk yeterli olacaktır. İlk gün yemlik olarak plastik tabağa veya kestiğiniz bir yumurta kolisine yem koyarak yeme daha çabuk ulaşmaları sağlanmalıdır. Araştırmalar, yemi birkaç saat bile önce yiyen hayvanların büyümelerinin birkaç gün daha önde olduğunu göstermiştir.
- YEM: Daha hızlı büyüme için gereken ekstra enerjiyi desteklemeye yardımcı olmak için en az yüzde 18 protein içeren bir civciv başlangıç yemi seçilmelidir. Etlik yemler, yumurtacı ve süs civcivlerine verilmemelidir. Sürekli etlik yem verildiğinde yağlanma ve yumurtlama sorunlarına yol açmaktadır.
Bundan sonrası düzenli bakım gerektiren kısımdır. En azından haftada bir Altlık, suluk ve yemliklerin temizliği, aşılar, haftalık vitamin ve probiyotik takviyeleri..
Civcivler büyüdükçe ısı, ışık, yer ve yem gereksinimleri göz önünde bulundurulmalı. Kalabalık kümeslerdeki sayı azaltılmalı, farklı yaşlardaki hayvanlar bir araya koyulmamalıdır.
İçme sularına Haftada bir sirke, Probiyotik ve Pekmez gibi takviyeler verilebilir. Civcivlere ilk gün şekerli su veya içeriği zengin bir vitamin veya probiyotik de tercih edilebilir.
Yine haftada bir evde haşlanmış yumurta ve bütçenize göre zenginleştirebileceğiniz mamalar da verebilirsiniz.
Örnek Civciv Maması:
-Haşlanmış Yumurta
-Sarımsak
-Soğan
-Haşlanmış Yeşil Mercimek
-Ispanak
-Susam – Darı – Çörek Otu
Haşlanan yumurta kabuklarıyla birlikte ezilir. Sarımsak, soğan ve ıspanak ince doğranır. Susam, Darı ve Çörek otu da ilave edilerek hepsi karıştırılır ve civcivlere verilir.
Bu tür besinlerin kısa sürede tüketilecek kadar ve günlük taze hazırlanması gereklidir. Pislenmeden ve çok bekletmeden tüketilmesi sağlanmalıdır.
Örnek Civciv Bakım Takvimi
- Gün: İçme suyuna Vermb Complex veya Pekmezli Su – (Enerji sağlamak ve hızlı gelişim ve felci önlemek için Vermb Complex)
- Gün: İçme suyuna Probio Probiyotik veya Kefir (Sindirim Sistemini Temizlemek ve yararlı bakterileri çoğaltmak için)
- Gün: İçme Suyuna Vermb Complex Vitamin – (Enerji, bağışıklık ve gelişim için)
- Gün: İçme Suyuna Nobilis ma5 Clone30 2Li Karma aşı – (Veba ve Bronşit hastalıklarından koruma için)
- Gün: İçme Suyuna Forchick + Salmocoli – (5 veya 7 gün boyunca verilerek zararlı mikropların (CRD, ishal, kanat düşüklüğü, Göz ve Nefes Sorunları) üremesini önlemek ve a,d,e,k gibi temel tüm vitaminleri sağlamak için)
- Gün: İçme Suyuna Forchick + Salmocoli
- Gün: İçme Suyuna Forchick + Salmocoli
- Gün: İçme Suyuna Forchick + Salmocoli
- Gün: İçme Suyuna Forchick + Salmocoli
- Gün: İçme Suyuna Sirke veya Vitality improver + Sirke (Kursak mantarı ve İshali önlemek için)