Tavuklar çok meraklı hayvanlardır ve vereceğiniz hemen her şeyi çabucak yerler. Yeni tavuk beslemeye başlayan herkes hemen hemen bu soruyu merak etmiştir.
Özellikle yumurta için besliyorsak dikkat etmemiz gereken önemli unsurlardan biri beslenmedir. Yağlanmış tavuklarda yumurta verimi oldukça düşüktür. Ayrıca yağlanma sonucu zayıflayan karaciğer, yumurtlama sırasındaki baskıyla kolayça yırtılır ve iç kanama ile birlikte follukta yumurtlarken ölen tavukları görmemizin nedenidir. Bu yüzden beslenmenin, günlük gereksinimleri, doğru şekilde karşılayacak olması çok önemlidir.
Gelelim Ekmeğin besleyicilik kısmına..
Ne yazık ki, ekmek karbonhidrat bakımından yüksektir ve tavuklar için asıl gerekli olan protein, aminoasit ve vitamin gibi pek çok şeyi karşılamaz.
Bu yüzden sürekli ve sık sık verirseniz sadece karbonhidrat yüklemesi yaparak, hem yumurta hem de et kalitesini düşürmüş olacaksınız..
Bununla birlikte aşırı tüketildiğinde yağlanmaya ve yukarıda bahsedilen sorunların ortaya çıkmasına da neden olacaktır…
Ekmek, çok miktarda su emen bir gıdadır. Kuru olarak verildiğinde kursaktaki suyu emerek genişler. Genişleyen bu büyük topak, kursağın proventrikülüse giden kısmını tıkayarak, kursaktaki diğer yem ve su içeriğinin geçmesine izin vermez, kursağı tıkar. Ayrıca ekmekteki şeker ve maya, bu birikintinin içinde fermente olarak ekşi bir kokuyla birlikte kursak mantarına neden olabilir..
Bu yüzden ekmek, öğün şeklinde değil, arada bir atıştırmalık olarak ve mümkünse sirkeli su ile hafif nemlendirilip verilmelidir. Bu, hem asiditeyi artıracak, hem de sindirimi kolaylaştıracak ve lifleri parçalayarak kursakta topaklanmasını önleyecektir..
Özellikle Küflü ekmekler, tavuklar için oldukça tehlikelidir. Küf, pek çok canlıda olduğu gibi tavuklarda da hastalığa ve zehirlenmelere yol açan mantarlardır. Bu bakımdan onları bu toksinlerden olabildiğince uzak tutmak gerekir..